Drukuj
 

salatkaDziałania aktywizujące to narzędzie niezbędne do efektywnego wdrażania lokalnej strategii rozwoju. Nie inaczej jest w przypadku warsztatów kulinarnych, które nie tylko pozwalają promować strategię, ale również służą kultywowaniu lokalnych tradycji.
Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Wigilijne inspiracje od LGD” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Kolejną potrawą, którą wykonali uczestnicy organizowanych przez naszą grupę warsztatów jest śledź „po francusku”. Zatem przedstawiamy kolejny przepis na wigilijny stół.

Składniki:
śledź matias solony - 1 kg
ocet jabłkowy - 0,5 l
ogórki korniszony - 0,5 kg
cebula biała - 0,5 kg
oliwa lub olej
przyprawy w proszku - czosnek, suszone pomidory i bazylia
musztarda francuska
natka pietruszki
sól, pieprz, cukier
sledzie
Wykonanie:
Śledzie matiasy moczymy w zimnej wodzie około 1 godzinę, następnie zmieniamy wodę i dolewamy ocet jabłkowy i ponownie moczymy śledzie kolejną godzinę. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie pokrojone produkty łączymy z musztardą, oliwą lub olejem i przyprawami. Wymoczone matiasy kroimy w małe kawałki i łączymy z przygotowaną zalewą.