#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE    #PROJEKTY SPOŁECZNE    #WSPARCIE BIZNESU    #INICJATYWY KULTURALNE

Dzisiaj jest: 19 Czerwiec 2019    |    Imieniny obchodzą: Gerwazy, Protazy, Julianna

Miasto Wąbrzeźno

Gmina Dębowa Łąka

Gmina Książki

PRZYŁĄCZ SIĘ DO LGD

 

chlebkiNiedawno zakończyliśmy realizację warsztatów wielkanocnych. Nasze spotkania kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” były okazją do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów potraw na świąteczny stół.
Nie bez powodu wkomponowaliśmy tematykę domowego wypieku chleba w atmosferę przedświątecznych przygotowań. Być może, żeby uczynić te święta wyjątkowymi, warto zainspirować się zwyczajami naszych mam i babć związanymi z domowym wypiekiem chleba? Wiadomo – to co swojskie jest najzdrowsze, smaczniejsze i bardziej wartościowe pod względem składników odżywczych i terminu zdatności do spożycia. Domowy chleb będzie idealnym dodatkiem do jaj faszerowanych i wędlin podczas śniadania wielkanocnego, a jego obecność w świątecznym koszyku z święconką jest niezbędna, a jakże ucieszy oko w związku z faktem jego samodzielnego wypieku. Samo wyrobienie ciasta na chleb nie jest czasochłonne, a udostępniony poniżej nasz warsztatowy przepis przyjął się z pozytywnym odzewem uczestników, właśnie ze względu na jego szybkie wykonanie, chrupiącą skórkę i pyszny smak chleba.

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki żytniej
- 6 łyżeczek suszonych drożdży
- 5 płaskich łyżeczek soli
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- nie więcej niż 1,5 l wody

Sposób wykonania:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier i drożdże i wszystko dobrze wymieszać na sucho. Dodać ocet i letnią wodę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Na miskę nałożyć szczelnie folię aluminiową i odstawić na 20 minut. Foremkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Po 20 minutach rozłożyć ciasto do foremek, ponacinać wierzch ciasta nożem w kratkę, posypać mąką i przykryć ściereczką. Po 10 minutach nakłuć i odstawić jeszcze na 10 minut. Wstawić do nagrzanego do 2500 C piekarnika. Piec około 1 godzinę w temp. 2000 C.

Smacznego!

DSCN5979  DSCN6047 

Nasza lokalizacja

Goście Online 

Odwiedza nas 18 gości oraz 0 użytkowników.

Nabory wniosków

nabor wnioskow

RPO WK-P 2014-2020

siegamy po wiecej

RODO

Wnioski pisanie

Stypendia pomostowe

Stypendia Pomostowe dla studentow

Biuletyn Informacyjny

Biuletyn

facebook

Plan komunikacji

Plan komunikacji

Ostatnie wiadomości

Lokalne kryteria wyboru

Przypominamy, że w dniach 8-22 lipca prowadzony ...

Realizujemy projekt ...

Stowarzyszenie LGD Ziemia Wąbrzeska jest w ...

Dodatkowe środki na ...

  foto: Mikołaj Kuras W ...

Kiedy nabór na premie?

Informujemy, że zgodnie ze złożoną do Urzędu ...

Scroll to top

logo 2