Drukuj
 

pasta z soczewicy

 

Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” były nie tylko pretekstem do twórczych poszukiwań dotyczących idealnej receptury na domowe pieczywo. Owszem – warto jest wracać do zapomnianych nieraz przepisów naszych mam i bać, ale dobrze jest również łączyć tradycyjne przepisy z nowymi trendami w kulinariach. W ten sposób nadążamy za duchem czasu, poznajemy nowe smaki łącząc składniki, które osobno być może nie zachęcają do spróbowania, ale odpowiednio dobrane tworzą zaskakującą kompozycję smakową. Taka właśnie jest pasta z soczewicy, która za sprawą nieszablonowego połączenia czerwonej soczewicy z pestkami z dyni, suszonymi pomidorami i warzywami, z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego odżywiania i bycia „fit”. Zatem prezentujemy kolejny przepis na ciekawą pastę kanapkową na wielkanocny stół.

Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ½ szklanki pestek z dyni
- ½ słoiczka suszonych pomidorów
- 50 g. oliwy
- sól i pieprz
- łyżka suszonych warzyw

Sposób wykonania:
Pestki z dyni moczymy. Soczewicę należy przepłukać i ugotować z suszonymi warzywami. Ostudzić. Pestki dyni miksujemy, następnie dodajemy suszone pomidory, soczewicę, oliwę i blendujemy wszystko razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!