Drukuj
 

gesinaNadszedł listopad, a z nim coraz krótsze dni. Szybko zapada zmrok, popołudnia dłużą się, co sprzyja rozwijaniu umiejętności kulinarnych i rękodzielniczych w zaciszach domów lub podczas spotkań w świetlicach wiejskich. W województwie kujawsko-pomorskim to czas, w którym szczególnie promowana jest gęsina jako produkt lokalny. Stąd powstał pomysł Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska, aby nawiązując do tradycyjnych receptur naszych mam i babć zaprosić mieszkańców do udziału w warsztatach kulinarnych. Motywem przewodnim zajęć będzie przygotowanie potraw z gęsiny, lecz w menu spotkania znajdzie się również czas na upieczenie bułeczek i przygotowanie zdrowej sałatki.

Warsztaty pod hasłem „Listopad z gęsiną” będą odbywać się w dniach od 18 listopada do 2 grudnia i są adresowane dla mieszkańców z obszaru miasta Wąbrzeźno i gmin: Dębowa Łąka, Książki oraz Ryńsk. Celem warsztatów jest udoskonalanie umiejętności kulinarnych uczestników projektu oraz stworzenie platformy sprzyjającej wymianie doświadczeń i przepisów. Jednakże głównym zamierzeniem warsztatów jest aktywizacja lokalnej społeczności oraz kultywowanie tradycyjnych zwyczajów kulinarnych. Uczestnicy naszych warsztatów kulinarnych wspólnie przygotują klasyczne dania z gęsiny: gulasz z żołądków gęsich, tatar z gęsi i krupnik, jak również świetnie komponujące się do przygotowanych potraw bułeczki i sałatkę carpaccio z buraków. Wspólne gotowanie będzie okazją do wymienienia się przepisami, często przekazywanymi w naszych rodzinach z pokolenia na pokolenie.
Na zgłoszenia osób zainteresowanych wzięciem udziału w warsztatach czekamy od 8 do 15 listopada. Zgłoszenia można składać bezpośrednio w Biurze LGD, jak również drogą elektroniczną na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. .
Szczegółowe informacje niebawem.