Drukuj
 

zupaNiebawem zakończymy realizację warsztatów kulinarnych „Listopad z gęsiną”. Nasze spotkania kulinarne są okazją by wyjść z domu i spotkać się z innymi, wymienić się doświadczeniami czy poznać nowe przepisów dań. Tegorocznej jesieni nawiązujemy do tradycji kulinarnych związanych z przygotowaniem potraw z mięsa gęsiego. Taka tematyka warsztatów pozwala na doskonalenie umiejętności kulinarnych uczestników warsztatów w zakresie wykorzystania gęsiny oraz promowania mięsa gęsiego, które według tradycji kulinarnych powinna często gościć na stołach kujawsko-pomorskich domostw.

Poniżej prezentujemy przepis na przygotowanie krupniku na gęsinie.

Składniki:
- 2 skrzydła z gęsi
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 4 duże ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 por
- 1/8 słodkiej kapusty włoskiej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka lubczyku
- 50 g kaszy jęczmiennej
- sól i pieprz

Sposób wykonania:

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, por pokrojony w plasterki, starte jarzyny, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Następnie wyjmujemy ugotowane mięso i obieramy od kości. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki, dusimy na maśle, dodając lubczyku i doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do zupy kaszę, mięso i pieczarki i gotujemy do miękkości kaszy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.