#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE    #PROJEKTY SPOŁECZNE    #WSPARCIE BIZNESU    #INICJATYWY KULTURALNE

Dzisiaj jest: 29 Marzec 2024    |    Imieniny obchodzą: Wiktoryna, Cyryl, Eustachy

Miasto Wąbrzeźno

Gmina Dębowa Łąka

Gmina Książki

Newsletter

 

pasta z soczewicyDo Świat Wielkiej Nocy pozostało kilka dni. W tym roku ze względu na sytuację epidemiologiczną nie spotkamy się niestety na warsztatach kulinarnych, które cieszyły się dotychczas dużym zainteresowaniem. Postaramy się za to przypomnieć najciekawsze przepisy, które z powodzeniem wykorzystano w czasie takich warsztatów. Jesteśmy przekonani, że będą one dla Państwa inspiracją do przygotowania potraw na wielkanocny stół!

Przypominamy, że celem warsztatów kulinarnych było doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz stworzenie platformy sprzyjającej wymianie doświadczeń i przepisów. Każda lokalna grupa działania poza dystrybuowaniem środków na wdrażanie projektów odpowiada również za aktywizację lokalnej społeczności, która przybiera różne formy – wyjazdów studyjnych, konkursów tematycznych, konferencji, warsztatów rękodzielniczych czy kulinarnych.

W czasie organizowanych przez naszą grupę warsztatów wracamy do zapomnianych nieraz przepisów, ale równie często łączymy tradycyjne receptury z nowymi trendami w kulinariach. W ten sposób nadążamy za duchem czasu, poznajemy nowe smaki łącząc składniki, które osobno być może nie zachęcają do degustacji, ale odpowiednio dobrane tworzą zaskakującą kompozycję smakową. Taka właśnie jest pasta z soczewicy, która za sprawą nieszablonowego połączenia czerwonej soczewicy z pestkami dyni, suszonymi pomidorami i warzywami, z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego odżywiania i bycia „fit”.

Zatem prezentujemy przepis na ciekawą pastę kanapkową na wielkanocny stół.

Składniki:

- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ½ szklanki pestek z dyni
- ½ słoiczka suszonych pomidorów
- 50 g. oliwy
- sól i pieprz
- łyżka suszonych warzyw

Sposób wykonania:

Pestki z dyni moczymy. Soczewicę należy przepłukać i ugotować z suszonymi warzywami. Ostudzić. Pestki dyni miksujemy, następnie dodajemy suszone pomidory, soczewicę, oliwę i blendujemy wszystko razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  

Nowa strategia rozwoju

konsultacje spoleczne

Nabory wniosków

nabor wnioskow

Stypendia pomostowe

Stypendia Pomostowe dla studentow

RPO WK-P 2014-2020

siegamy po wiecej

siegamy po wiecej 4

Projekty współpracy

Projekty współpracy

Wdrażanie strategii

Unia Europejska

RODO

Wnioski pisanie

facebook

Ostatnie wiadomości

Życzenia Wielkanocne ...

Ochrona środowiska – ...

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział ...

Komunikacja też jest ...

Wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju na lata ...

Festiwal Polska od ...

Festiwal „Polska Od Kuchni” to ...

Scroll to top

logo 2