#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE    #PROJEKTY SPOŁECZNE    #WSPARCIE BIZNESU    #INICJATYWY KULTURALNE

Dzisiaj jest: 18 Kwiecień 2024    |    Imieniny obchodzą: Apoloniusz, Bogusława, Bogusław

Miasto Wąbrzeźno

Gmina Dębowa Łąka

Gmina Książki

Newsletter

 

nkKujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie ogłasza XXI edycję konkursu na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną, która odbędzie się 14 maja 2022 roku w Minikowie podczas Targów „Lato na wsi”.

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.

Do udziału w konkursie zaproszeni są producenci żywności, w szczególności rolnicy, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny, restauratorzy, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły gastronomiczne oraz wszyscy pasjonaci kuchni tradycyjnej i regionalnej.

Konkurs przebiega dwuetapowo:

I etap – w czasie finału regionalnego w Minikowie – wyłonieni zostaną laureaci w kategoriach:

1. Najlepszy regionalny produkt żywnościowy: produkt pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz produkt mieszany
2. Najlepsza potrawa regionalna:
o Sekcja dotycząca produktu odbędzie się w Centrum Transferu Wiedzy I Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie
o Sekcja dotycząca gastronomii odbędzie się w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie.

II etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2022”.

Wielki Finał XXI edycji konkursu odbędzie się 25 września 2022 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Aby wziąć udział w konkursie należy zapoznać się z następującymi dokumentami:

Regulamin-konkursu-nkd-sr-06
Regulamin-dzialania-komisji-konkursowej-2022

Dokumenty do pobrania:

Konkurs – produkt regionalny i tradycyjny

Karta-zgloszenia-produkt-2022-rodo
Regulamin-nkd-sr-22-produkt

Konkurs – potrawa regionalna

Karta-zgloszeniapotrawa-2022-rodo
Regulamin-nkd-sr-22-potrawa

Zgłoszenia produktu/produktów oraz dań i potraw należy dokonać przez wypełnienie Kart zgłoszeniowych i odesłanie ich do 22 kwietnia b.r. na adres:

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
89-122 Minikowo
z dopiskiem: NKD – Smaki Regionów
lub osobiście w siedzibie KPODR pokój nr 27

Koordynator wojewódzki konkursu:

Beata Chełminiak
52 386 72 13; 723 692 545
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
 

Nowa strategia rozwoju

konsultacje spoleczne

Nabory wniosków

nabor wnioskow

Stypendia pomostowe

Stypendia Pomostowe dla studentow

RPO WK-P 2014-2020

siegamy po wiecej

siegamy po wiecej 4

Projekty współpracy

Projekty współpracy

Wdrażanie strategii

Unia Europejska

RODO

Wnioski pisanie

facebook

Ostatnie wiadomości

Bitwa regionów 2024

Rozpoczęła się kolejna IX edycja konkursu ...

Weź udział w szkoleniu ...

  Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania ...

„Leki z Bożek apteki – ...

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ...

Poznaj region z ...

Wycieczki, warsztaty, gry terenowe, rajdy piesze ...

Scroll to top

logo 2