#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE    #PROJEKTY SPOŁECZNE    #WSPARCIE BIZNESU    #INICJATYWY KULTURALNE

Dzisiaj jest: 16 Kwiecień 2024    |    Imieniny obchodzą: Julia, Erwina, Benedykt

Miasto Wąbrzeźno

Gmina Dębowa Łąka

Gmina Książki

Newsletter

SwietaWielkanocne2022

nkKujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie ogłasza XXI edycję konkursu na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną, która odbędzie się 14 maja 2022 roku w Minikowie podczas Targów „Lato na wsi”.

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.

Do udziału w konkursie zaproszeni są producenci żywności, w szczególności rolnicy, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny, restauratorzy, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły gastronomiczne oraz wszyscy pasjonaci kuchni tradycyjnej i regionalnej.

Konkurs przebiega dwuetapowo:

I etap – w czasie finału regionalnego w Minikowie – wyłonieni zostaną laureaci w kategoriach:

Czytaj więcej...

kanapkiW 2018 r. Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska zorganizowała warsztaty kulinarne pod nazwą „Zgotuj bliskim pyszne święta Wielkiej Nocy z LGD!”. Warsztaty służyły doskonaleniu umiejętności kulinarnych, zapoznaniu mieszkańców z tradycyjnymi przepisami świątecznymi, aktywizacji lokalnej społeczności oraz kultywowaniu tradycyjnych zwyczajów świątecznych. Warsztatowe spotkania to także platformy wymiany przepisów i kulinarnych doświadczeń wśród uczestników. Jak się okazuje udostępnione wówczas przepisy są nadal wykorzystywane w przygotowaniu potraw na wielkanocny stół. Zatem raz jeszcze je udostępniamy!

Czytaj więcej...

pasta z soczewicyDo Świat Wielkiej Nocy pozostało kilka dni. W tym roku ze względu na sytuację epidemiologiczną nie spotkamy się niestety na warsztatach kulinarnych, które cieszyły się dotychczas dużym zainteresowaniem. Postaramy się za to przypomnieć najciekawsze przepisy, które z powodzeniem wykorzystano w czasie takich warsztatów. Jesteśmy przekonani, że będą one dla Państwa inspiracją do przygotowania potraw na wielkanocny stół!

Przypominamy, że celem warsztatów kulinarnych było doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz stworzenie platformy sprzyjającej wymianie doświadczeń i przepisów. Każda lokalna grupa działania poza dystrybuowaniem środków na wdrażanie projektów odpowiada również za aktywizację lokalnej społeczności, która przybiera różne formy – wyjazdów studyjnych, konkursów tematycznych, konferencji, warsztatów rękodzielniczych czy kulinarnych.

W czasie organizowanych przez naszą grupę warsztatów wracamy do zapomnianych nieraz przepisów, ale równie często łączymy tradycyjne receptury z nowymi trendami w kulinariach. W ten sposób nadążamy za duchem czasu, poznajemy nowe smaki łącząc składniki, które osobno być może nie zachęcają do degustacji, ale odpowiednio dobrane tworzą zaskakującą kompozycję smakową. Taka właśnie jest pasta z soczewicy, która za sprawą nieszablonowego połączenia czerwonej soczewicy z pestkami dyni, suszonymi pomidorami i warzywami, z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego odżywiania i bycia „fit”.

Zatem prezentujemy przepis na ciekawą pastę kanapkową na wielkanocny stół.

Składniki:

- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ½ szklanki pestek z dyni
- ½ słoiczka suszonych pomidorów
- 50 g. oliwy
- sól i pieprz
- łyżka suszonych warzyw

Sposób wykonania:

Pestki z dyni moczymy. Soczewicę należy przepłukać i ugotować z suszonymi warzywami. Ostudzić. Pestki dyni miksujemy, następnie dodajemy suszone pomidory, soczewicę, oliwę i blendujemy wszystko razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  

pasta pieczarkowaDziałania aktywizujące to narzędzie niezbędne do efektywnego wdrażania lokalnej strategii rozwoju. Nie inaczej jest w przypadku warsztatów kulinarnych, które nie tylko pozwalają promować strategię, ale również służą kultywowaniu lokalnych tradycji.

Warsztaty to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Przedstawiamy zatem kolejną inspirację na świąteczne śniadanie - pastę jajeczną, która na pewno przypadnie do gustu amatorom pieczarek.

Składniki:

- ½ kg pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżeczka vegety
- 100 g masła
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób wykonania:

Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebule i pieczarki, dodajemy vegetę i smażymy 15-20 minut, aż do odparowania wody. Po ostudzeniu, przepuszczamy całość przez maszynkę do mielenia (drobne oczka). Jajka gotujemy na twardo i również mielimy. Do uzyskanej masy dodajemy masło, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!  

Nowa strategia rozwoju

konsultacje spoleczne

Nabory wniosków

nabor wnioskow

Stypendia pomostowe

Stypendia Pomostowe dla studentow

RPO WK-P 2014-2020

siegamy po wiecej

siegamy po wiecej 4

Projekty współpracy

Projekty współpracy

Wdrażanie strategii

Unia Europejska

RODO

Wnioski pisanie

facebook

Ostatnie wiadomości

Poznaj region z ...

Wycieczki, warsztaty, gry terenowe, rajdy piesze ...

Wsparcie dla KGW

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ...

PARP rusza z wsparciem ...

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) ...

Konkurs z okazji ...

Zachęcamy dzieci i młodzież do udziału w ...

Scroll to top

logo 2