Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska
Guacamole, czyli... pasta kanapkowa z awokado
Kto powiedział, że pasta kanapkowa musi być nudna? Jeżeli ktoś tak uważa, to zmieni zdanie po posmakowaniu pasty, którą wspólnie przyrządzali uczestnicy naszych wielkanocnych warsztatów kulinarnych z serii „Jak to z chlebem było...”. Jej wykonanie jest dziecinnie proste i zajmie dosłownie parę minut. Warto podkreślić, że to właśnie ta pasta okazała się kiedyś „numerem 1” wśród past w opinii uczestników warsztatów. Pasta bazuje na awokado – owocu, które ze względu na specyficzny, trochę mdły smak - posiada chyba tyle samo zwolenników, co przeciwników. Pomijając walory smakowe, które są po prostu indywidualną kwestią smaku, warto zwrócić uwagę na jego szczególne właściwości odżywcze, antyoksydacyjne, wspierające odchudzanie i antynowotworowe. Zatem nie powinniśmy się do awokado zniechęcać, a z naszej strony polecamy połączyć go z serkiem feta, co będzie zaskakującym odkryciem dla podniebienia.
Składniki:
- 1 awokado
- jogurt naturalny 150 g
- ser kanapkowy typu feta 120 g
Sposób wykonania:
Awokado rozkrajamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ, po oddzieleniu od skórki, łączymy z serem i jogurtem. Składniki pasty blendujemy razem na gładką masę.
Chleb pszenno-żytni
Organizowane przed kilkoma laty warsztaty kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” były okazją do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów potraw na świąteczny stół. Nie bez powodu wkomponowaliśmy tematykę domowego wypieku chleba w atmosferę przedświątecznych przygotowań. Być może, żeby uczynić te święta wyjątkowymi, warto zainspirować się zwyczajami naszych mam i babć związanymi z domowym wypiekiem chleba?
Wiadomo – to co swojskie jest zdrowsze, smaczniejsze i bardziej wartościowe pod względem składników odżywczych i terminu zdatności do spożycia. Domowy chleb będzie idealnym dodatkiem do jaj faszerowanych i wędlin podczas śniadania wielkanocnego, a jego obecność w świątecznym koszyku z święconką jest niezbędna, a jakże ucieszy oko w związku z faktem jego samodzielnego wypieku. Samo wyrobienie ciasta na chleb nie jest czasochłonne, a udostępniony poniżej nasz warsztatowy przepis przyjął się z pozytywnym odzewem uczestników, właśnie ze względu na jego szybkie wykonanie, chrupiącą skórkę i pyszny smak chleba.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki żytniej
- 6 łyżeczek suszonych drożdży
- 5 płaskich łyżeczek soli
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- nie więcej niż 1,5 l wody
Sposób wykonania:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier i drożdże i wszystko dobrze wymieszać na sucho. Dodać ocet i letnią wodę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Na miskę nałożyć szczelnie folię aluminiową i odstawić na 20 minut. Foremkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Po 20 minutach rozłożyć ciasto do foremek, ponacinać wierzch ciasta nożem w kratkę, posypać mąką i przykryć ściereczką. Po 10 minutach nakłuć i odstawić jeszcze na 10 minut. Wstawić do nagrzanego do 2500 C piekarnika. Piec około 1 godzinę w temp. 2000 C.
Rekrutacja „Ekoaktywni z LGD”!
Gmina Miasto Wąbrzeźno zaprasza do udziału w projekcie „Ekoaktywni z LGD!” mieszkańców z obszaru działalność LGD Ziemia Wąbrzeska – czyli z Wąbrzeźna oraz gmin Dębowa Łąka, Książki i Ryńsk.
Celem projektu jest aktywizacja społeczna grupy 10 osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym zamieszkującej obszar LSR.
W projekcie zaplanowano:
• zajęcia sportowe –rajdy rowerowe,
• zajęcia edukacyjne –wykład i warsztaty zero waste,
• spotkania z pedagogiem,
• udział w spektaklu teatralnym/kinowym,
• wycieczka do wioski tematycznej,
• warsztaty z drewnem,
• udział w tworzeniu i pielęgnacji powstałego w ramach projektu ogrodu społecznego
"ESKAPADA. Poznaj swój region z przewodnikiem"
Województwo kujawsko-pomorskie to nie tylko toruńska starówka, deptak w Ciechocinku czy Wyspa Młyńska w Bydgoszczy. Na poszukiwaczy wyjątkowych atrakcji czeka tu wiele tajemniczych, wciąż nieodkrytych przez turystów, miejsc. Wzdłuż Wisły i Brdy rozciąga się pofalowany krajobraz, urozmaicony wieżami kościołów znaczącymi malownicze miasteczka do odwiedzenia. Poprzez nie droga prowadzi do głębokich borów, kryjących tajemnice przyrody.
ESKAPADA to zaproszenie dla wszystkich, którzy chcą spróbować przygód w naszym regionie. Imprezę organizuje samorząd województwa kujawsko-pomorskiego, a jej gospodarzem jest ponad sześćdziesiąt organizacji. To za ich sprawą powstała oferta zwiedzania regionu z przewodnikami - ponad sto różnego rodzaju wycieczek, tras, rajdów, gier terenowych. Wszystko to w jeden weekend i całkiem za darmo.
„Starter – Młodzi w biznesie”
Od 4 kwietnia rozpoczęła się rekrutacja do projektu „STARTER – Młodzi w biznesie”, który realizowany jest w okresie od 01.06.2021 r. do 30.06.2023 r. na obszarze województwa kujawsko-pomorskiego. Projekt realizowany jest w partnerstwie Izby Przemysłowo-Handlowej w Toruniu (Lider) z Wyższą Szkołą Gospodarki w Bydgoszczy (Partner) w ramach Osi Priorytetowej I Rynek pracy otwarty dla wszystkich, Działania 1.2 Wsparcie osób młodych na regionalnym rynku pracy, Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014-2020.
Projekt skierowany jest do 120 osób biernych zawodowo i bezrobotnych niezarejestrowanych w urzędzie pracy w wieku 18-29 lat z województwa kujawsko-pomorskiego (osoby fizyczne, które zamieszkują lub uczą się na obszarze woj. w rozumieniu Kodeksu cywilnego), w tym do: