#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE    #PROJEKTY SPOŁECZNE    #WSPARCIE BIZNESU    #INICJATYWY KULTURALNE

Dzisiaj jest: 28 Marzec 2024    |    Imieniny obchodzą: Aniela, Sykstus, Joanna

Miasto Wąbrzeźno

Gmina Dębowa Łąka

Gmina Książki

Newsletter

pasta pieczarkowa

 

Działania aktywizujące to narzędzie niezbędne do efektywnego wdrażania lokalnej strategii rozwoju. Nie inaczej jest w przypadku warsztatów kulinarnych, które nie tylko pozwalają promować strategię, ale również służą kultywowaniu lokalnych tradycji.
Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Kolejną potrawą, którą wykonali uczestnicy organizowanych przez naszą lokalną grupę działania warsztatów, była pasta pieczarkowa. Przedstawiamy zatem kolejną inspirację na świąteczne śniadanie - pastę jajeczną, która na pewno przypadnie do gustu amatorom pieczarek.

Składniki:
- ½ kg pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżeczka vegety
- 100 g masła
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób wykonania:
Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebule i pieczarki, dodajemy vegetę i smażymy 15-20 minut, aż do odparowania wody. Po ostudzeniu, przepuszczamy całość przez maszynkę do mielenia (drobne oczka). Jajka gotujemy na twardo i również mielimy. Do uzyskanej masy dodajemy masło, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!
 

chlebkiNiedawno zakończyliśmy realizację warsztatów wielkanocnych. Nasze spotkania kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” były okazją do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów potraw na świąteczny stół.
Nie bez powodu wkomponowaliśmy tematykę domowego wypieku chleba w atmosferę przedświątecznych przygotowań. Być może, żeby uczynić te święta wyjątkowymi, warto zainspirować się zwyczajami naszych mam i babć związanymi z domowym wypiekiem chleba? Wiadomo – to co swojskie jest najzdrowsze, smaczniejsze i bardziej wartościowe pod względem składników odżywczych i terminu zdatności do spożycia. Domowy chleb będzie idealnym dodatkiem do jaj faszerowanych i wędlin podczas śniadania wielkanocnego, a jego obecność w świątecznym koszyku z święconką jest niezbędna, a jakże ucieszy oko w związku z faktem jego samodzielnego wypieku. Samo wyrobienie ciasta na chleb nie jest czasochłonne, a udostępniony poniżej nasz warsztatowy przepis przyjął się z pozytywnym odzewem uczestników, właśnie ze względu na jego szybkie wykonanie, chrupiącą skórkę i pyszny smak chleba.

Czytaj więcej...

001Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. Czas przedświątecznych przygotowań to również doskonała pora, aby skierować ofertę działań aktywizujących do mieszkańców obszaru objętego lokalną strategią rozwoju. W dniach od 1 do 11 kwietnia nasza lokalna grupa działania była organizatorem 12 warsztatów aktywizujących lokalną społeczność, w których łącznie uczestniczyło 240 osób.
Tegoroczna oferta obejmowała zarówno tematykę kulinarną, jak również rękodzieło. Celem warsztatów odbywających się pod hasłem „Jak to z chlebem było...” było kultywowanie tradycyjnych zwyczajów domowego wypieku chleba, doskonalenie umiejętności kulinarnych uczestników projektu, stworzenie platformy sprzyjającej wymianie doświadczeń i przepisów oraz aktywizacja lokalnej społeczności. Z kolei zamysłem warsztatów artystycznych „Wielkanocna manufaktura ozdób” było nabycie praktycznych umiejętności z zakresu wykonywania dekoracji świątecznych.

Czytaj więcej...

IMG 20190409 104136Rozpoczął się projekt pn.: „Poczuj w sobie moc”. Na jego realizację Stowarzyszenie Szczuplińskie Żurawie otrzymało grant w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju obszaru Ziemi Wąbrzeskiej na lata 2016-2022. W projekcie finansowanym z Europejskiego Funduszu Społecznego udział bierze 12 kobiet z gmin objętych Strategią RLKS Ziemia Wąbrzeska oraz 4 osoby z ich otoczenia.
9 kwietnia w salonie Metamorfoza w Wąbrzeźnie spotkały się mieszkanki Wąbrzeźna i gminy Ryńsk. Specjalnie dla nich przygotowano warsztat pn.: „Twój sukces na rozmowie kwalifikacyjnej”. Panie dowiedziały się, jak przygotować CV, jakie są podstawowe zasady autoprezentacji, a także brały udział w sesji fotograficznej oraz każda z nich przeszła praktyczny warsztat wizażu i pod okiem profesjonalistki uczyła się przygotować makijaż. Kolejne takie spotkanie, tym razem dla mieszkanek gmin Dębowa Łąka i Książki, zaplanowano na 17 kwietnia.

Czytaj więcej...

0016 kwietnia na terenie Zakładu Aktywności Zawodowej Kręgielnia „MANGO” odbyły się zajęcia sportowo-rekreacyjne, które stanowiły już drugi etap projektu „Aktywny i zaradny niepełnosprawny”. Inicjatywa naszej lokalnej grupy działania otrzymała dofinansowanie w wysokości 5.800,00 zł. w ramach konkursu ofert na 2019 r. dla organizacji pozarządowych rozstrzygniętego przez Urząd Miasta Wąbrzeźno. Projekt zapoczątkowało spotkanie z dietetykiem i możliwość wykonania profesjonalnej analizy masy ciała przez dwudziestu zrekrutowanych niepełnosprawnych.
Sobotnie wydarzenie miało charakter otwarty, do kręgielni w godzinach od 12 do 19 mogły zawitać osoby legitymujące się dowolnym stopniem niepełnosprawności, z opiekunami lub rodziną. Do dyspozycji odwiedzających była kręgielnia, bilard, squash, siłownia, piłkarzyki, boisko wielofunkcyjne oraz pozostałe atrakcje obiektu. Ponadto w godzinach odbyły się zajęcia z instruktorem fitness. Dla gości przygotowano serwis kawowy, napoje i owoce. Pogoda dopisała i jak najbardziej zachęcała do podejmowania aktywności fizycznej.

Czytaj więcej...

Nowa strategia rozwoju

konsultacje spoleczne

Nabory wniosków

nabor wnioskow

Stypendia pomostowe

Stypendia Pomostowe dla studentow

RPO WK-P 2014-2020

siegamy po wiecej

siegamy po wiecej 4

Projekty współpracy

Projekty współpracy

Wdrażanie strategii

Unia Europejska

RODO

Wnioski pisanie

facebook

Ostatnie wiadomości

Życzenia Wielkanocne ...

Ochrona środowiska – ...

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział ...

Komunikacja też jest ...

Wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju na lata ...

Festiwal Polska od ...

Festiwal „Polska Od Kuchni” to ...

Scroll to top

logo 2