Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska
Dumni z naszych stypendystów
Ponad tysiąc studentów i doktorantów otrzymuje w tym roku akademickim wsparcie finansowe w ramach Programu Stypendiów Pomostowych, z czego sześciuset na pierwszym roku studiów. 5 grudnia 2018 roku w Warszawie odbyła się inauguracja siedemnastej edycji Programu Stypendiów Pomostowych.
W gali udział wzięli przedstawiciele koalicji Partnerów programu oraz tegoroczni stypendyści, wśród nich rekomendowani przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska: Agnieszka Marszałek, studentka mechatroniki na Uniwersytecie Techniczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy, i Klaudia Brunath, studentka biologii sądowej na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Konferencja „Wiejska Polska”
Krajowe Stowarzyszenie Sołtysów zaprasza do wzięcia udziału w konferencji: „WIEJSKA POLSKA. Przyszłość wspólnej polityki rolnej”. Konferencja odbędzie się 1 lutego 2019 r. godz. 12:30, podczas Centralnych Targów Rolniczych PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie.
Krajowe Stowarzyszenie Sołtysów podjęło współpracę z Przedstawicielstwem Komisji Europejskiej w Polsce. W konferencji WIEJSKA POLSKA udział weźmie Dyrektor Generalny Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wielskich Jerzy Plewa. Podczas spotkania przeprowadzona zostanie dyskusja na temat szans i wyzwań dla polskiego rolnictwa w najbliższych latach.
Podczas konferencji odbędzie się również finał II edycji ogólnopolskiego konkursu „Fundusz sołecki – najlepsza inicjatywa”.
Radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia
Pierniczki
Jak święta Bożego Narodzenia to i pierniki. Bez nich to nie święta! Polska nazwa „piernik” brała swoje początki od starodawnego słowa pierny - dziś powiedzielibyśmy pieprzny - i odnosiła się właśnie do intensywnych przypraw w nim zawartych. Przedstawiciele zamożniejszej części społeczeństwa chętnie używali go jako zakąski do wódki, damy zaś z lubością raczyły się nim podczas podwieczorków. Najstarszy zachowany polski przepis na wypiek piernika pochodzi z 1725 r. i zanotowany został nie w książce kucharskiej, ale poradniku medycznym. Początkowo bowiem piernik był nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem zalecanym w razie niestrawności oraz w czasie przeziębienia. Dobre pierniki powinny być wyjątkowo aromatyczne, puszyste, mięciutkie i cieszyć podniebienie bogactwem wyrazistych przypraw, soczystym wypełnieniem lub słodkim, lekko kruszącym się lukrem. Przedstawiamy zatem nasz przepis na świąteczne pierniki.
Paszteciki z pieczarkami
Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Wigilijne inspiracje od LGD” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Kolejną potrawą, którą wykonali uczestnicy organizowanych przez naszą grupę warsztatów, są paszteciki z pieczarkami. Przedstawiamy zatem kolejny przepis na wigilijny stół.