„Kwaśne i przaśne potrawy żniwne 2025”
Zarząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego organizuje po raz kolejny konkurs na najlepszą potrawę żniwną„Kwaśne i przaśne potrawy żniwne 2025”,którego celem jest identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego związanego z okresem żniw, zgromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach regionalnych serwowanych w poszczególnych regionach podczas żniw oraz promowanie i wykorzystanie lokalnych zasobów do budowania marki kulinarnej województwa kujawsko-pomorskiego.
Konkurs skierowany jest do kół gospodyń wiejskich z obszaru województwa kujawsko-pomorskiego prezentujących przygotowane przez siebie potrawy podczas Dożynek Województwa Kujawsko-Pomorskiego, które odbędą się w dniu 31 sierpnia 2025 r. w Bydgoszczy na stoiskach przygotowanych przez powiaty z naszego województwa. Warunkiem udziału w konkursie jest więc zorganizowanie przez powiat stoiska na Dożynkach.
Laureaci otrzymają nagrody finansowe w następującej wysokości:
- I miejsce – 3.500 zł brutto;
- II miejsce – 2.500 zł brutto;
- III miejsce – 2.000 zł brutto;
- wyróżnienie – 1.000 zł brutto;
- wyróżnienie – 1.000 zł brutto.
Więcej informacji: https://kujawsko-pomorskie.pl/rolnictwo/posilek-zniwiarzy-konkurs-kulinarny-na-najlepsza-potrawe-zniwna-kwasne-i-przasne-potrawy-zniwne-2025/.