Przejdź do głównej treści
#INWESTYCJE INFRASTRUKTURALNE
#PROJEKTY SPOŁECZNE
#WSPARCIE BIZNESU
#INICJATYWY KULTURALNE

Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska

Pasta z soczewicy

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 2077

pasta z soczewicy

 

Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” były nie tylko pretekstem do twórczych poszukiwań dotyczących idealnej receptury na domowe pieczywo. Owszem – warto jest wracać do zapomnianych nieraz przepisów naszych mam i bać, ale dobrze jest również łączyć tradycyjne przepisy z nowymi trendami w kulinariach. W ten sposób nadążamy za duchem czasu, poznajemy nowe smaki łącząc składniki, które osobno być może nie zachęcają do spróbowania, ale odpowiednio dobrane tworzą zaskakującą kompozycję smakową. Taka właśnie jest pasta z soczewicy, która za sprawą nieszablonowego połączenia czerwonej soczewicy z pestkami z dyni, suszonymi pomidorami i warzywami, z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego odżywiania i bycia „fit”. Zatem prezentujemy kolejny przepis na ciekawą pastę kanapkową na wielkanocny stół.

Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ½ szklanki pestek z dyni
- ½ słoiczka suszonych pomidorów
- 50 g. oliwy
- sól i pieprz
- łyżka suszonych warzyw

Sposób wykonania:
Pestki z dyni moczymy. Soczewicę należy przepłukać i ugotować z suszonymi warzywami. Ostudzić. Pestki dyni miksujemy, następnie dodajemy suszone pomidory, soczewicę, oliwę i blendujemy wszystko razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!  

Pasta pieczarkowa

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1954

pasta pieczarkowa

 

Działania aktywizujące to narzędzie niezbędne do efektywnego wdrażania lokalnej strategii rozwoju. Nie inaczej jest w przypadku warsztatów kulinarnych, które nie tylko pozwalają promować strategię, ale również służą kultywowaniu lokalnych tradycji.
Nasze tegoroczne spotkania kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” to okazja do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów w przygotowaniu potraw na świąteczny stół. Kolejną potrawą, którą wykonali uczestnicy organizowanych przez naszą lokalną grupę działania warsztatów, była pasta pieczarkowa. Przedstawiamy zatem kolejną inspirację na świąteczne śniadanie - pastę jajeczną, która na pewno przypadnie do gustu amatorom pieczarek.

Składniki:
- ½ kg pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżeczka vegety
- 100 g masła
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób wykonania:
Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebule i pieczarki, dodajemy vegetę i smażymy 15-20 minut, aż do odparowania wody. Po ostudzeniu, przepuszczamy całość przez maszynkę do mielenia (drobne oczka). Jajka gotujemy na twardo i również mielimy. Do uzyskanej masy dodajemy masło, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!
 

Chleb pszenno-żytni

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 2049

chlebkiNiedawno zakończyliśmy realizację warsztatów wielkanocnych. Nasze spotkania kulinarne pod hasłem „Jak to z chlebem było...” były okazją do spotkania z innymi, wymiany doświadczeń czy poznania nowych przepisów potraw na świąteczny stół.
Nie bez powodu wkomponowaliśmy tematykę domowego wypieku chleba w atmosferę przedświątecznych przygotowań. Być może, żeby uczynić te święta wyjątkowymi, warto zainspirować się zwyczajami naszych mam i babć związanymi z domowym wypiekiem chleba? Wiadomo – to co swojskie jest najzdrowsze, smaczniejsze i bardziej wartościowe pod względem składników odżywczych i terminu zdatności do spożycia. Domowy chleb będzie idealnym dodatkiem do jaj faszerowanych i wędlin podczas śniadania wielkanocnego, a jego obecność w świątecznym koszyku z święconką jest niezbędna, a jakże ucieszy oko w związku z faktem jego samodzielnego wypieku. Samo wyrobienie ciasta na chleb nie jest czasochłonne, a udostępniony poniżej nasz warsztatowy przepis przyjął się z pozytywnym odzewem uczestników, właśnie ze względu na jego szybkie wykonanie, chrupiącą skórkę i pyszny smak chleba.

Warsztaty wielkanocne za nami

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 1945

001Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. Czas przedświątecznych przygotowań to również doskonała pora, aby skierować ofertę działań aktywizujących do mieszkańców obszaru objętego lokalną strategią rozwoju. W dniach od 1 do 11 kwietnia nasza lokalna grupa działania była organizatorem 12 warsztatów aktywizujących lokalną społeczność, w których łącznie uczestniczyło 240 osób.
Tegoroczna oferta obejmowała zarówno tematykę kulinarną, jak również rękodzieło. Celem warsztatów odbywających się pod hasłem „Jak to z chlebem było...” było kultywowanie tradycyjnych zwyczajów domowego wypieku chleba, doskonalenie umiejętności kulinarnych uczestników projektu, stworzenie platformy sprzyjającej wymianie doświadczeń i przepisów oraz aktywizacja lokalnej społeczności. Z kolei zamysłem warsztatów artystycznych „Wielkanocna manufaktura ozdób” było nabycie praktycznych umiejętności z zakresu wykonywania dekoracji świątecznych.

Poczuj w sobie moc

| Administrator | Aktualności | Odsłony: 2032

IMG 20190409 104136Rozpoczął się projekt pn.: „Poczuj w sobie moc”. Na jego realizację Stowarzyszenie Szczuplińskie Żurawie otrzymało grant w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju obszaru Ziemi Wąbrzeskiej na lata 2016-2022. W projekcie finansowanym z Europejskiego Funduszu Społecznego udział bierze 12 kobiet z gmin objętych Strategią RLKS Ziemia Wąbrzeska oraz 4 osoby z ich otoczenia.
9 kwietnia w salonie Metamorfoza w Wąbrzeźnie spotkały się mieszkanki Wąbrzeźna i gminy Ryńsk. Specjalnie dla nich przygotowano warsztat pn.: „Twój sukces na rozmowie kwalifikacyjnej”. Panie dowiedziały się, jak przygotować CV, jakie są podstawowe zasady autoprezentacji, a także brały udział w sesji fotograficznej oraz każda z nich przeszła praktyczny warsztat wizażu i pod okiem profesjonalistki uczyła się przygotować makijaż. Kolejne takie spotkanie, tym razem dla mieszkanek gmin Dębowa Łąka i Książki, zaplanowano na 17 kwietnia.