Aktualności Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska
Warsztaty wielkanocne za nami
Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. Czas przedświątecznych przygotowań to również doskonała pora, aby skierować ofertę działań aktywizujących do mieszkańców obszaru objętego lokalną strategią rozwoju. W dniach od 1 do 11 kwietnia nasza lokalna grupa działania była organizatorem 12 warsztatów aktywizujących lokalną społeczność, w których łącznie uczestniczyło 240 osób.
Tegoroczna oferta obejmowała zarówno tematykę kulinarną, jak również rękodzieło. Celem warsztatów odbywających się pod hasłem „Jak to z chlebem było...” było kultywowanie tradycyjnych zwyczajów domowego wypieku chleba, doskonalenie umiejętności kulinarnych uczestników projektu, stworzenie platformy sprzyjającej wymianie doświadczeń i przepisów oraz aktywizacja lokalnej społeczności. Z kolei zamysłem warsztatów artystycznych „Wielkanocna manufaktura ozdób” było nabycie praktycznych umiejętności z zakresu wykonywania dekoracji świątecznych.
Poczuj w sobie moc
Rozpoczął się projekt pn.: „Poczuj w sobie moc”. Na jego realizację Stowarzyszenie Szczuplińskie Żurawie otrzymało grant w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju obszaru Ziemi Wąbrzeskiej na lata 2016-2022. W projekcie finansowanym z Europejskiego Funduszu Społecznego udział bierze 12 kobiet z gmin objętych Strategią RLKS Ziemia Wąbrzeska oraz 4 osoby z ich otoczenia.
9 kwietnia w salonie Metamorfoza w Wąbrzeźnie spotkały się mieszkanki Wąbrzeźna i gminy Ryńsk. Specjalnie dla nich przygotowano warsztat pn.: „Twój sukces na rozmowie kwalifikacyjnej”. Panie dowiedziały się, jak przygotować CV, jakie są podstawowe zasady autoprezentacji, a także brały udział w sesji fotograficznej oraz każda z nich przeszła praktyczny warsztat wizażu i pod okiem profesjonalistki uczyła się przygotować makijaż. Kolejne takie spotkanie, tym razem dla mieszkanek gmin Dębowa Łąka i Książki, zaplanowano na 17 kwietnia.
„Dzień sportu” w MANGO
6 kwietnia na terenie Zakładu Aktywności Zawodowej Kręgielnia „MANGO” odbyły się zajęcia sportowo-rekreacyjne, które stanowiły już drugi etap projektu „Aktywny i zaradny niepełnosprawny”. Inicjatywa naszej lokalnej grupy działania otrzymała dofinansowanie w wysokości 5.800,00 zł. w ramach konkursu ofert na 2019 r. dla organizacji pozarządowych rozstrzygniętego przez Urząd Miasta Wąbrzeźno. Projekt zapoczątkowało spotkanie z dietetykiem i możliwość wykonania profesjonalnej analizy masy ciała przez dwudziestu zrekrutowanych niepełnosprawnych.
Sobotnie wydarzenie miało charakter otwarty, do kręgielni w godzinach od 12 do 19 mogły zawitać osoby legitymujące się dowolnym stopniem niepełnosprawności, z opiekunami lub rodziną. Do dyspozycji odwiedzających była kręgielnia, bilard, squash, siłownia, piłkarzyki, boisko wielofunkcyjne oraz pozostałe atrakcje obiektu. Ponadto w godzinach odbyły się zajęcia z instruktorem fitness. Dla gości przygotowano serwis kawowy, napoje i owoce. Pogoda dopisała i jak najbardziej zachęcała do podejmowania aktywności fizycznej.
Na co dodatkowe 550 000,00 zł?
Jak już wcześniej informowaliśmy, nasza lokalna grupa działania może ubiegać się o dodatkowe 550 000,00 zł na wdrażanie strategii. Tzw. bonus może zostać wykorzystany na operacje w sektorze gospodarczym. Dlatego też uruchamiamy ankietę, która pozwoli nam poznać oczekiwania potencjalnych wnioskodawców.
W terminie do 12 kwietnia czekamy na Państwa odpowiedzi.
https://docs.google.com/forms/d/1MYjUzHASIHeNlY6qBo7Z2tRtiYZbTK2raOvkuSGy_vk/edit
Jednocześnie realizowane dotychczas nabory pozwalają sformułować nam następujące wnioski:
- Dwukrotnie prowadzone nabory w zakresie rozwoju istniejących już przedsiębiorstw nie przyniosły wyczerpania limitu środków, udostępnionych w każdym z konkursów;
Pierwsze warsztaty za nami
W tym tygodniu rozpoczęły się warsztaty wielkanocne organizowane przez naszą lokalną grupę działania. Dotychczas nasze spotkania pod hasłem „Wielkanocna manufaktura ozdób” oraz „Jak to z chlebem było…” odbyły się w świetlicach wiejskich w Orzechowie, Lipnicy i Łopatkach oraz Gminnym Ośrodku Kultury w Książkach.
W czasie warsztatów kulinarnych uczestnicy zgodnie ze wskazówkami trenerki kulinarnej wypiekali chleb i przyrządzali pasty: pieczarkową, jajeczno-sardynkową, z soczewic oraz guacomole, czyli pastę kanapkową z awokado.
Warsztaty artystyczne to doskonały czas na przygotowanie ozdób na wielkanocny stół – zajączka oraz stroika.
Warsztaty przebiegały w przyjemnej atmosferze. Zajęcia kulinarne okazały się doskonałą okazją do wymiany przepisów i kulinarnych doświadczeń. Podsumowaniem warsztatów kulinarnych była wspólna degustacja przygotowanych potraw.